Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ara Arakanga

Odborný Název : Ara macao

Rozšíření : Střední Amerika, sever Jížní Ameriky.

Velikost :  Délka těla do 85 cm.

Cena : 130.000 Kč.

Tento nejznámější pták z jihoamerických papoušků je silně ohrožen vyhubením. Příčinou je především zničení velké části tropického deštného lesa, biotopu, ve kterém žije, a odchyt obrovského množství mláďat z hnízd. Ta obchodníci se zvířaty prodávají za vysoké ceny. V některých oblastech se dnes už ara skoro nevyskytuje.

Ara žije v trvalém páru a pohybuje se obvykle v párech nebo rodinných skupinách až do 20 ptáků. Během celodenního přeletování z místa ke spaní pro potravu létají ary v párech, přičemž se takřka dotýkají křídli. Vysoko v korunách stromů hledají semena, plody, ořechy, bobule a jinou rostlinnou stravu. Potravu vyhledávají a přijímají mlčky, beze zvuku, ale když jsou vyrušeny a vzlétnou, ozývají se hlasitým křikem.

O jejich chování v době rozmnožování není příliš známo. Byla nalezena hnízda v dutinách vysoko v kmenech stromů, ale není dost přesných informací o velikosti snůšky a délce inkubace.

Ara arakanga

Ara arakanga (Ara macao)

Ara arakanga (Ara Macao)

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

papoušek

(saša, 18. 1. 2011 20:35)

ja papoušky miluju


Re: papoušek

(ondra kulíšek, 18. 1. 2011 20:37)

to maš pravdu